Pšenični skrob

Pšenicni skrob je složeni ugljeni hidrat i sastoji se od dve vrste polisaharida amiloze (20-30%) koja je linearne strukture i amilopektina (70-80%) razgranate strukture.
Pšenični skrob se proizvodi u postupku mokre prerade pšeničnog brašna gde se fizičkim postupcima razvaja od proteinske komponente-glutena.
Proizvod je beli prah svojstvenog mirisa i ukusa. U hladnoj vodi, alkoholu i etru skrob je nerastvorljiv, dok u vrućoj vodi pravi gust koloidni rastvor.
Upotreba: Skrob ima veoma dobra svojstva zgušnjavanja, želiranja, zadržavanja vlage i stabilizovanja strukture zbog čega ima široku primenu u prehrambenoj industriji:
- Mlinarstvo
- Pekarstvo
- Poslastičarstvo
- Testeničarstvo
- Konditorska industrija
- Mesna industrija
Koristi se u proizvodnji: veganske hrane, biljnih sireva, supa i sosova, krema, pudinga, mešavina za pekarstvo, instant hrane, začina, aroma itd.
Skrob se koristi u proizvodnji bioetanola i alkoholnih pića jer se može potpuno razgraditi do glukoze pod dejstvom temperature i enzima.
Zbog vezivnih i nutritivnih osobina koristi se u industriji hrane za životinje (stočna hrana, hrana za kućne ljubimce i ribe).
Koristi se kao stabilizator, punilac i vezivno sredstvo u ostalim industrijama kao što su:
- farmaceutska
- industrija papira i kartona,
- tekstilna industrija
- hemijska industrija
- građevinska industrija i ostale.
Pšenicni skrob se proizvodi od 100% domaće pšenice koja nije genetski modifikovana.

