Pšenični skrob

Pšenicni skrob je složeni ugljeni hidrat i sastoji se od dve vrste polisaharida amiloze  (20-30%) koja je linearne strukture i  amilopektina  (70-80%) razgranate strukture.

Pšenični skrob se proizvodi u postupku mokre prerade pšeničnog brašna gde se fizičkim postupcima razvaja od proteinske komponente-glutena.

Proizvod je beli prah svojstvenog mirisa i ukusa. U hladnoj vodi, alkoholu i etru skrob je nerastvorljiv, dok u vrućoj vodi pravi gust koloidni rastvor.

Upotreba: Skrob ima veoma dobra svojstva zgušnjavanja, želiranja, zadržavanja vlage i stabilizovanja strukture zbog čega ima široku primenu u prehrambenoj industriji:

  • Mlinarstvo
  • Pekarstvo
  • Poslastičarstvo
  • Testeničarstvo
  • Konditorska industrija
  • Mesna industrija

Koristi se u proizvodnji:  veganske hrane, biljnih sireva, supa i sosova,  krema,  pudinga, mešavina za pekarstvo, instant hrane, začina, aroma itd.

Skrob se koristi u proizvodnji bioetanola i alkoholnih pića jer se može potpuno razgraditi do glukoze pod dejstvom temperature i enzima.

Zbog vezivnih i nutritivnih osobina koristi se u industriji hrane za životinje (stočna hrana, hrana za kućne ljubimce i ribe).

Koristi se kao stabilizator, punilac i vezivno sredstvo u ostalim industrijama kao što su:

  • farmaceutska
  • industrija papira i kartona,
  • tekstilna industrija
  • hemijska industrija
  • građevinska industrija i ostale.

Pšenicni skrob se proizvodi od 100% domaće pšenice  koja nije genetski modifikovana.