Vitalni pšenični gluten

Vitalni pšenični gluten je biljni protein. Sastoji se od dve frakcije glijadina, koji podstiče viskozitet i rastegljivost testa i glutenina koji stvaraju  čvrstu i elastičnu mrežu glutena.

Vitalni pšenični gluten se proizvodi u postupku mokre prerade pšeničnog brašna gde se fizičkim postupcima razvaja od ugljeno hidratne komponente-skroba.

Proizvod je prah, žuto-krem boje,  svojstvenog mirisa i ukusa. Nakon rehidracije, zadržava svoju karakterističnu viskoelastičnu strukturu.

Upotreba: Pšenični gluten sadrži više od 80% proteina, a njegov povoljan aminokiselinski sastav i visoka svarljivost omogućavaju široku primenu u prehrambenoj industriji i industriji hrane za životinje.

Izdvaja se od ostalih biljnih proteina zahvaljujući svojim jedinstvenim visokoelastičnim svojstvima, sposobnosti vezivanja vode, zadržavanja gasova i stabilizacije strukture.

Takođe predstavlja ključni sastojak u proizvodima namenjenim kao zamena za meso.

Primena u prehrambenoj industriji:

  • Mlinarstvo
  • Pekarstvo
  • Testeničarstvo
  • Konditorska industrija
  • Mesna industrija

Koristi se u proizvodnji:  veganske hrane, biljnih sireva, mešavina za pekarstvo, smeše za pohovanje, dodataka ishrani itd.

Zbog nutritivnih i vezivnih osobina koristi se u industriji hrane za životinje (stočna hrana, hrana za kućne ljubimce i ribe).

Pšenicni gluten se proizvodi od 100% domaće pšenice  koja nije genetski modifikovana.