Vitalni pšenični gluten

Vitalni pšenični gluten je biljni protein. Sastoji se od dve frakcije glijadina, koji podstiče viskozitet i rastegljivost testa i glutenina koji stvaraju čvrstu i elastičnu mrežu glutena.
Vitalni pšenični gluten se proizvodi u postupku mokre prerade pšeničnog brašna gde se fizičkim postupcima razvaja od ugljeno hidratne komponente-skroba.
Proizvod je prah, žuto-krem boje, svojstvenog mirisa i ukusa. Nakon rehidracije, zadržava svoju karakterističnu viskoelastičnu strukturu.
Upotreba: Pšenični gluten sadrži više od 80% proteina, a njegov povoljan aminokiselinski sastav i visoka svarljivost omogućavaju široku primenu u prehrambenoj industriji i industriji hrane za životinje.
Izdvaja se od ostalih biljnih proteina zahvaljujući svojim jedinstvenim visokoelastičnim svojstvima, sposobnosti vezivanja vode, zadržavanja gasova i stabilizacije strukture.
Takođe predstavlja ključni sastojak u proizvodima namenjenim kao zamena za meso.
Primena u prehrambenoj industriji:
- Mlinarstvo
- Pekarstvo
- Testeničarstvo
- Konditorska industrija
- Mesna industrija
Koristi se u proizvodnji: veganske hrane, biljnih sireva, mešavina za pekarstvo, smeše za pohovanje, dodataka ishrani itd.
Zbog nutritivnih i vezivnih osobina koristi se u industriji hrane za životinje (stočna hrana, hrana za kućne ljubimce i ribe).
Pšenicni gluten se proizvodi od 100% domaće pšenice koja nije genetski modifikovana.

