Pšenični dekstrini

Pšenični dekstrini su grupa ugljenih hidrata male molekulske težine. Sastoje se od mešavine oligosaharida različite dužine lanca, koji se sastoje pretežno od jedinica glukoze povezanih α(1→4) i/ili α(1→6) glikozidnim vezama.
Pšenični dekstrini se proizvode termičko-hemijskom modifikacijom pšeničnog skroba.
Zavisno od uslova proizvodnje i stepena razgradnje, dekstrini mogu imati različite fizičko-hemijske osobine: rastvorljivost u vodi, redukujuću moć i boju.
Beli pšenični dekstrin je fini prah, bele boje, svojstvenog mirisa i ukusa, delimično rastvorljiv u vodi.
Žuti pšenični dekstrin je fini prah, žute boje, svojstvenog mirisa i ukusa, potpuno rastvorljiv u vodi i veome lepljiv.
Upotreba: Beli pšenični dektrin se koristi kao zgušnjivač i vezivno sredstvo u prehrambenoj industriji.
- Pekarstvo
- Poslastičarstvo
- Konditorska industrija
Koristi se u proizvodnji: veganske hrane, supa i sosova, krema, instant hrane, začina, aroma i boja itd.
Beli pšenični dekstrin se, osim u prehrambenoj industriji, koristi i u drugim industrijskim granama, gde deluje kao stabilizator, punilac i vezivno sredstvo. Njegova primena obuhvata sledeće industrije:
- Farmaceutska
- Industrija papira i kartona
- Industrija lepila
- Tekstilna industrija
- Hemijska industrija
- Građevinska industrija
- Rudarska industrija i ostale.

Upotreba: Žuti dekstrin zahvaljujući rastvorljivosti i sposobnosti da stabilizuje suve mešavine koristi se kao nosač u proizvodima u prahu (npr. začinske mešavine, instant supe, napici).
Zahvaljujući dobroj rastvorljivosti i izraženim adhezivnim svojstvima, žuti pšenični dekstrin nalazi široku primenu u različitim industrijama, kao što su:
- Industrija papira i kartona
- Industrija lepila
- Tekstilna industrija
- Hemijska industrija
- Građevinska industrija
- Pirotehnička industrija
- Livnička industrija
- Drvna industrija
- Industrija brusnih kamenova
Pšenični dekstrini se proizvodi od 100% domaće pšenice koja nije genetski modifikovana.



