Pšenični dekstrini

Pšenični dekstrini su grupa ugljenih hidrata male molekulske težine. Sastoje se od mešavine oligosaharida različite dužine lanca, koji se sastoje pretežno od jedinica glukoze povezanih α(1→4) i/ili α(1→6) glikozidnim vezama.

Pšenični dekstrini se proizvode termičko-hemijskom modifikacijom pšeničnog skroba.

Zavisno od uslova proizvodnje i stepena razgradnje, dekstrini mogu imati različite fizičko-hemijske osobine: rastvorljivost u vodi, redukujuću moć i boju. 

Beli pšenični dekstrin je fini prah, bele boje, svojstvenog mirisa i ukusa, delimično rastvorljiv u vodi.

Žuti  pšenični dekstrin je fini prah, žute boje, svojstvenog mirisa i ukusa, potpuno rastvorljiv u vodi i veome lepljiv.

Upotreba: Beli pšenični dektrin se koristi kao zgušnjivač i vezivno sredstvo u prehrambenoj industriji.

  • Pekarstvo
  • Poslastičarstvo
  • Konditorska industrija

Koristi se u proizvodnji:  veganske hrane, supa i sosova, krema, instant hrane, začina, aroma i boja itd.

Beli pšenični dekstrin se, osim u prehrambenoj industriji, koristi i u drugim industrijskim granama, gde deluje kao stabilizator, punilac i vezivno sredstvo. Njegova primena obuhvata sledeće industrije:

  • Farmaceutska
  • Industrija papira i kartona
  • Industrija lepila
  • Tekstilna industrija
  • Hemijska industrija
  • Građevinska industrija
  • Rudarska industrija i ostale.

Upotreba: Žuti dekstrin zahvaljujući rastvorljivosti i sposobnosti da stabilizuje suve mešavine koristi se kao nosač u proizvodima u prahu (npr. začinske mešavine, instant supe, napici).

Zahvaljujući dobroj rastvorljivosti i izraženim adhezivnim svojstvima, žuti pšenični dekstrin nalazi široku primenu u različitim industrijama, kao što su:

  • Industrija papira i kartona
  • Industrija lepila
  • Tekstilna industrija
  • Hemijska industrija
  • Građevinska industrija
  • Pirotehnička industrija
  • Livnička industrija
  • Drvna industrija
  • Industrija brusnih kamenova

Pšenični dekstrini se proizvodi od 100% domaće pšenice koja nije genetski modifikovana.