Acetilovani pšenični skrob

(Fidekol sas)

Fidekol sas  je modifikat pšeničnog skroba, esterifikovani skrob, E 1420.

Fidekol sas se dobija postupkom tečne (mokre) esterifikacije pšeničnog skroba, uz upotrebu odgovarajućih kiselina kao esterifikacionih agenasa i preciznu regulaciju pH vrednosti.  

Proizvod je beli prah svojstvenog mirisa i ukusa.

Upotreba: Fidekol sas  povećava otpornost na retrogradaciju i starenje, daje bolju  stabilnost pri zamrzavanju i odmrzavanju hrane, ima nižu temperaturu želatinizacije, povećava transparentnost i sjaj gelova, poboljšava sposobnost zadržavanja vode,  smanjuje viskoznost u poređenju s nativnim skrobom, daje bolju kompatibilnost s drugim sastojcima zbog čega ima široku primenu u prehrambenoj industriji.

  • Pekarstvo
  • Poslastičarstvo
  • Konditorska industrija
  • Mesna industrija

Koristi se u proizvodnji:  veganske hrane, soseva, krema i slično.

Fidekol sas se proizvodi od 100% domaće pšenice  koja nije genetski modifikovana.