Acetilovani pšenični skrob
(Fidekol sas)

Fidekol sas je modifikat pšeničnog skroba, esterifikovani skrob, E 1420.
Fidekol sas se dobija postupkom tečne (mokre) esterifikacije pšeničnog skroba, uz upotrebu odgovarajućih kiselina kao esterifikacionih agenasa i preciznu regulaciju pH vrednosti.
Proizvod je beli prah svojstvenog mirisa i ukusa.

Upotreba: Fidekol sas povećava otpornost na retrogradaciju i starenje, daje bolju stabilnost pri zamrzavanju i odmrzavanju hrane, ima nižu temperaturu želatinizacije, povećava transparentnost i sjaj gelova, poboljšava sposobnost zadržavanja vode, smanjuje viskoznost u poređenju s nativnim skrobom, daje bolju kompatibilnost s drugim sastojcima zbog čega ima široku primenu u prehrambenoj industriji.
- Pekarstvo
- Poslastičarstvo
- Konditorska industrija
- Mesna industrija
Koristi se u proizvodnji: veganske hrane, soseva, krema i slično.
Fidekol sas se proizvodi od 100% domaće pšenice koja nije genetski modifikovana.
